Maksuton ja kaikille avoin JEKKU-osaamisympäristö toimii Emill-sovelluksessa sekä suomeksi että englanniksi. Osaamisympäristö rakennettiin yhdessä nuorten, opettajien ja työelämän edustajien sekä yrittäjyyskasvatuksen ja verkosto-osaamisen asiantuntijoiden kanssa.
JEKKU -osaamisympäristössä oppijat voivat tunnistaa, kehittää ja sanoittaa omaa työelämä- ja yrittäjyysosaamistaan. Teemat, joita JEKKUssa käsitellään, auttavat kehittämään tärkeitä metataitoja, joita tarvitaan entistä enemmän nyt ja tulevaisuudessa – itsensäjohtaminen, projektiosaaminen ja verkostoitumistaidot ovat kaikille hyödyksi. Osaamisympäristö on suunniteltu etenkin toisen asteen oppijoille, mutta sitä voi käyttää jokainen, joka kokee teemat itselleen tärkeiksi.
JEKKU rakennettiin Satakunnassa Open Platform Entrepreneurship Education for Future Work (ESR) -hankkeessa.
– Nuoret ja opettajat ovat olleet mukana rakentamassa JEKKUa, jotta osaamisympäristöstä saataisiin koulutuksen tarpeisiin sopiva. Olemmekin saaneet piloteista erinomaista palautetta siitä, että JEKKU pureutuu juuri niihin aiheisiin, jotka puhuttavat tällä hetkellä ja täyttää sen aukon, johon ei toistaiseksi ole ollut materiaalia. JEKKUn avulla voi kehittää etenkin projektiosaamista ja verkosto-osaamista tavalla, jota opettajat ovat kaivanneet, ja JEKKUa voikin hyödyntää monessa oppiaineessa sekä opinto-ohjauksessa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tia Kataja.
Hankkeeseen ja JEKKUn kehittämiseen osallistettiin valtava määrä satakuntalaisia toimijoita.
– Tavoitimme hankkeen aikana yli 700 opiskelijaa, 250 opetushenkilöstön edustajaa ja 60 työelämän edustajaa. JEKKUn kehittämisen lisäksi hankkeen tavoitteena oli myös vahvistaa satakuntalaista yrittäjyyskasvatustoimijoiden verkostoa, ja siinä saimme hyviä tuloksia, Kataja kertoo.
JEKKU tekee osaamista näkyväksi
Tärkeää JEKKU-osaamisympäristössä on oppijan osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen.
– JEKKUn avulla nuori voi ohjatusti tunnistaa ja kehittää omia vahvuuksiaan ja taitojaan. Esimerkiksi yrittäjyysosaamisen kehittäminen ei lähde monen yrittäjyyskurssin tapaan oman yritysidean keksimisestä, vaan syvemmältä: Kuka olen? Mitä osaan? Kenet tunnen? JEKKU tekee näkyväksi opiskelijoiden osaamista ja innostaa nuoria oman osaamisen kehittämiseen koko opiskelunsa ajan.
YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen korostaa, että JEKKUn sisällöt on rakennettu tukemaan toisen asteen koulutuksen opetussuunnitelmia ja koulutustavoitteita.
– Vaikka JEKKUssa on myös pelillisiä ominaisuuksia, on se oppimisen systemaattinen ja pedagoginen alusta. JEKKU on Moodlen ja kevyempien oppimispelien välimaastossa, Lehtonen sanoo.
Tavoitteena oli rakentaa perinteisen, muuttumattoman oppimateriaalin sijaan osaamisympäristö, joka kehittyy jatkuvasti ja joka mahdollistaa yhteisöllisen, organisaatiorajat ylittävän käytön.
– Meille oli tärkeää löytää alusta, joka ei ole oppilaitoksesta riippuvainen. Tällöin JEKKU kulkee oppijan mukana missä ikinä hän kulkeekaan. JEKKU on suunniteltu mobiilisti käytettäväksi, mutta myös selainversio on olemassa. Kehittäjäkumppaninamme oli Ilona IT, jonka Emill-palveluun JEKKU rakennettiin. Tämä mahdollistaa myös JEKKUn edelleen kehittämisen, Lehtonen kertoo.
JEKKU on käytettävissä suomeksi ja englanniksi. Se löytyy Emill-sovelluksesta, jonka voi ladata Google Play -kaupasta tai App Storesta. JEKKUa voi tehdä osin itsenäisesti, mutta esimerkiksi verkosto-osaamisen tehtävät vaativat parin tai ryhmän.
JEKKUun on valmistumassa myös opettajan opas, jossa on muun muassa vinkkejä siihen, millä oppitunneilla ja miten JEKKUa kannattaa hyödyntää.
Näin otat JEKKUn käyttöön
JEKKU toimii Emill-sovelluksessa ja sen käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Sivulta yesverkosto.fi/materiaalit/jekku löydät linkit sovelluskauppoihin sekä ohjeet JEKKU-tilin tekemiseen.
JEKKU-osaamisympäristö on kehitetty ESR-rahoitteisessa Open Platform Entrepreneurship Education for Future Work (ESR) -hankkeessa, jonka päätoteuttaja on Prizztech Oy ja osatoteuttajat Valtakunnallinen YES ry ja Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu.