Tervetuloa yhteiselle matkalle kohti vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatusta! Tällä sivustolla esittelemämme Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -kehittämismalli tarjoaa kunnallesi selkeät askelmerkit sekä joukon helppokäyttöisiä menetelmiä ja työkaluja yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen osana kuntasi muuta elinvoimatyötä.
Jotta sinulla olisi selkeäpiirteinen kokonaiskuva kehittämisen kulusta ja tälle sivustolle kootusta materiaalipaketista, kerromme seuraavassa lyhyesti, mitä kehittämismalli sisältää ja miten sitä olisi kaikkein hedelmällisintä käyttää.
Yrittäjyyskasvatuksen strategisen kehittämisen prosessi
Kehittämismallin keskiössä on kuusivaiheinen prosessi, joka luo yrittäjyyskasvatuksen tavoitteelliselle kehittämistyölle raamit. Prosessin päätteeksi kunnassasi on yrittäjyyskasvatusta koordinoiva monialainen yrittäjyyskasvatustiimi ja sen toimintaa ohjaava yrittäjyyskasvatuksen paikallinen kehittämisstrategia.
Yrittäjyyskasvatuksen strategisen kehittämisen prosessimalli.
Jokainen prosessin kuudesta työvaiheesta on avattu tarkemmin omalla sivullaan, joihin pääset tutustumaan tämän sivun alaosan valikosta. Voit toteuttaa kehittämisprosessin omalle kunnallesi sopivan aikataulun mukaan, mutta pilottikunnissa toteutettujen strategiakokeilujen perusteella koko prosessin läpiviemiseen on järkevää varata noin puoli vuotta.
Työvaiheiden toteutus ja niissä käytettävät työkalut
Prosessin lisäksi kehittämismallimme tarjoaa selkeät ohjeet kunkin työvaiheen toteutukseen. Eri työvaiheiden keskeisimpänä toteutusmuotona on eri sektorien toimijoiden osallistamiseen, dialogisuuteen ja yhteiseen ideointiin perustuva työpajatyöskentely. Tätä tukemaan kehittämismalliin on sisälletetty kaikkiaan 11 helppokäyttöistä kehittämistyökalua, jotka voit ladata tulostettavaksi veloituksetta. Ohjeiden ja työkalujen lisäksi kehittämismalli kokoaa yhteen YES-verkoston asiantuntijoiden tuottamia malleja, oppaita ja muita tukimateriaaleja auttamaan kehittämistyön toteuttamista sen eri vaiheissa.
Kuka vastaa kehittämistyön fasilitoinnista?
Kehittämismalli ja tällä sivustolla jaettu materiaalipaketti on rakennettu niin, että kunnat voivat halutessaan viedä kehittämisprosessin itsenäisesti läpi ilman erillistä ulkopuolista fasilitoijaa. Kehittämistiimin kannattaa kuitenkin valita joukostaan yksi tai useampi henkilö, jonka vastuulla on työpajoissa tehtävän työn suunnittelu ja ohjaaminen.
On myös huolehdittava, että työpajoissa tuotettu tieto, ideat ja päätökset dokumentoidaan, ja että ne siirtyvät seuraavaan kehittämisvaiheeseen pohjustamaan ja ohjaamaan siinä tehtävää työtä.
Jos kuntasi haluaa keskittyä itse kehittämiseen, prosessin läpivienti voidaan ulkoistaa kokonaan yrittäjyyskasvatuksen strategisen kehittämisen asiantuntijalle.
Lue lisää YES ry:n ja Varsinais-Suomen Yrittäjien kunnille tarjoamasta strategisen kehittämisen palvelupaketista alleolevan linkin kautta!
Kehittämisprosessin työvaiheet
Allaolevasta valikosta pääset selailemaan mallin sisältöjä kehittämisen eri vaiheissa. Alustavan tutustumisen jälkeen, ja kun päätös varsinaisen kehittämistyön aloittamisesta on tehty, paras lopputulos saavutetaan, kun kehittäminen etenee systemaattisesti vaihe kerrallaan ja tässä esitetyssä järjestyksessä.
Hedelmällisiä hetkiä Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -kehittämismallin parissa!