Skip to main content
Podcast  Uutinen

YES Talk: kuuntele näitä kokemuksia, ja sinäkin tahdot ryhtyä yrittäjyysopettajaksi

By 8.10.2020 No Comments

YES Talkin uusimmassa jaksossa vieraana on Ari Tornberg, joka haluaa herätellä nuoria näkemään yrittäjyyden vaihtoehtona. Yrittäjyyskasvatus antaa Tornbergin mukaan myös opettajalle paljon.

YES Talk -podcastin neljännessä jaksossa yrittäjä ja YES Kummi Reetta Viinanen saa vieraakseen Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekossa ja yrittäjyyden opettajana ja kehittämispäällikkönä toimivan Ari Tornbergin.

Tornberg on opettanut yrittäjyyttä Rasekossa jo kymmenkunta vuotta, ja podcastissa hän kertoo huomioitaan ja kokemuksiaan matkan varrelta. Hän onkin melkoinen konkari, sillä takana on jo lähes 50 (!) valvottua NY 24H -yrittäjyysleiriä.

Tornbergin mukaan yrittäjyyskasvatuksessa häneen vetoaa se, että nuoret ja mikseivät aikuisetkin oppivat paremmin, kun he pääsevät itse tekemään passiivisen kuuntelemisen sijaan.

– Olen tykännyt, että kun tehdään juttuja – olivat ne sitten yrittäjyysleirejä tai muita tapahtumia – niin niissä oppii tuntemaan nuoret eri tavalla. Heihin syntyy erilainen luottamussuhde kuin luokkatilanteessa, Tornberg kertoo.

Tornberg toivookin, että Rasekossa he pystyvät oppilaitoksena avaamaan nuorille ovea siihen suuntaan, että yrittäjyys nähdään vaihtoehtona. Hän uskoo, että jokainen voi löytää juuri omat askeleet ja tavan tehdä. Sekin on tärkeä oppi, jos oivaltaa, ettei minusta ole yrittäjäksi.

– Yksi huomio onkin, että olisi yritteliäs, mitä tahansa puuhaakaan, oli palkkatöissä tai itsenäinen yrittäjä.

Tornberg puhuu Viinasen kanssa myös siitä, miten innostavia kokemuksia yrittäjyyskokeilut voivat nuorelle olla. Myös opettaja saa onnistumisen kokemuksia, kun hän huomaa vaikuttaneensa nuoreen.

Hän kertoo podcastissa palautteesta, jonka sai keväällä vanhalta oppilaaltaan.

–  Sain ihan huikean palautteen päättäjäispäivänä opiskelijalta, joka valmistui meiltä 2017. Toivoisin että kaikki opettajat, ja varsinkin ne jotka ovat yrittäjyyden kanssa tekemisissä pystyisivät saamaan vastaavaa palautetta kuin minä sain.

Kuuntele YES Talkin 4. jakso ja kuule sanasta sanaan Tornbergin saama viesti! Podcastin lopussa Tornberg myös kertoo oman radikaalin ideansa, miten hän yrittäjyysopettajana näkisi opettajuuden tulevaisuuden.

– Nostin tämän muistaakseni jo vuosia sitten esille Yrittäjyyden Ytimessä -risteilyllä eräässä keskustelussa. Ei se nyt ihan raivoisaa vastaanottoa saanut, mutta kaikki eivät olleet innostuneita, Tornberg muistelee.

Voit tilata YES Talk -podcastin ja kuunnella kaikki jaksot täältä.

Vinkki!

Tiesitkö, että YES Talk -podcastin jaksoihin on myös tehty tehtäviä, joita voitte tehdä yhdessä oppitunnilla tai itsenäisesti etäopetuksena?

Lue lisää ja lataa tehtävät tästä