Verkostoja, treffejä, strategioita ja työkirja – katso tämä lista asioista, joita sinun kannattaa ehdottomasti hyödyntää vuonna 2016!
Nuorissa on herännyt aivan uudenlainen yrittäjyyskulttuuri – miten me mahdollistamme innon jatkumisen ja uudet kokeilut?
Koulumaailma ei voi enää vuonna 2016 olla irrallaan työelämästä, työelämätaidoista ja nuorten tulevaisuudesta. Meidän on annettava nuorille kokemuksia ja tietoa työelämästä, rohkaisua kokeilla omia ideoita ja mahdollisuuksia itse kokeilla yrittäjyyttä ja yrittäjämäisiä toimintatapoja.
YES-verkoston tavoitteena on, että jokainen suomalainen lapsi ja nuori saa yrittäjyyskasvatusta kouluasteesta ja paikkakunnasta riippumatta ja että jokaisella opettajalla on valmiudet toteuttaa yrittäjyyskasvatusta omassa työssään.
Me YES-verkostossa ja kumppaniyhteistyöllä lähenimme tavoitettamme 2015. Kokosimme viisi asiaa joissa onnistuimme ja avulla lähdemme kehittämään yrittäjyyskasvatusta edelleen vuonna 2016:
1. Strategioilla yhä useampaan kouluun yrittäjämäinen toimintakulttuuri
Yhteinen maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia varmistaa sen, että yrittäjyyskasvatus toteutuu joka kunnassa ja jokaisella kouluasteella. Strategiaan määritellään yhteinen yrittäjyyskasvatuksen visio sekä keinot, joilla opettajat saavat vision toteutetuksi.
Vuonna 2015 yrittäjyyskasvatuksen strategia saatiin valmiiksi Etelä-Savossa ja työ käynnistyi Pohjois-Pohjanmaalla. Kaakkois-Suomessa aloitettiin jatkohanke strategian toteuttamiseksi ja yrittäjyyden ekosysteemin luomiseksi.
Maakunnallinen yrittäjyyskasvatusstrategia on nyt saatu jo Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kaakkois-Suomeen ja Etelä-Savoon. Lisäksi seutukunta- tai kuntakohtaisia yrittäjyyskasvatuksen strategioita tai kehittämissuunnitelmia on ainakin Loimaan seudulla, Helsingissä, Tuusulassa, Järvenpäässä ja Seinäjoella.
Tutustu YES:in yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyöhön. Strategioihin voit tutustua Materiaalit-sivulta.
2. Yhteistyön avaimet suoraan käteen
Miten lähtisit toteuttamaan yrittäjyyskasvatusta? Nyt voit hyödyntää Suomen ensimmäistä yrittäjyyskasvatuksen työkirjaa.
YES Varsinais-Suomen tekemä työkirja on jokaisen opettajan, rehtorin, yrittäjän, virkamiehen ja yrittäjyyskasvattajan käsikirja yhteistyöhön. Kirja antaa selvät ohjeet siihen, miten teet yrittäjyyskasvatuksesta suunnitelmallista, osallistavaa ja aikataulutettua yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
3. Koulu-yritysyhteistyötä face-to-face
Vuonna 2015 opettajat ja yrittäjät tahtoivat kohdata. YES-verkosto oli aktiivinen verkottaja: YES Ope-yrittäjätreffeillä koulut ja elinkeinoelämä pääsivät yhteisen pöydän ääreen ja vuoropuhelu kukoisti.
Paikallisesti järjestetyillä ope-yrittäjätreffeillä eri puolilla Suomea keskusteluaiheita olivat muun muassa työelämäyhteistyö, tulevaisuuden taidot, yrittäjyys ja oman kunnan elinvoimaisuus.
Lue lisää YES:in koulu-yritysyhteistyön palveluista.
4. Opettajien osaaminen entistä vahvemmaksi
Suomen opettajat ovat yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijöitä. YES vahvisti vuonna 2015 opettajien osaamista järjestämällä opevalmennuksia, NY-koulutuksia ja yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikkapajoja sekä tarjoamalla paikallisesti apua OPS:ien työstöön yrittäjyyskasvatuksen näkökulmasta.
YESin järjestämät opettajien täydennyskoulutukset antoivat valmiuksia toteuttaa opetussuunnitelman tavoitteita ja ottaa osaksi omaa opetusta. YES-opevalmennukset jatkuvat keväällä 2016, katso ajat ja paikkakunnat YES-valmennukset -sivulta.
Aktiiviset yrittäjyyskasvatuksen kunta- ja seututiimit ideoivat ja kehittivät yrittäjyyskasvatusta yhteistyössä koulujen, kunnan, yrittäjäjärjestöjen ja muiden toimijoiden kesken.
Lue lisää YES-valmennuksista ja YES Tiimeistä.
5. Tukea, kokemuksia ja esikuvia nuorille: YES Kummit
Työelämän ja yritysmaailman vapaaehtoiset lähtivät innolla vuonna 2015 tarjoamaan aikaansa ja kokemustaan kouluille koulu-yritysyhteistyön toteuttamiseksi.
Vuoden 2015 loppuun mennessä kummiportaaliin on rekisteröitynyt jo 292 kummia. Portaalissa kuka tahansa voi lähettää valitsemalleen kummille/kummeille pyynnön tehdä työelämäyhteistyötä.
Tutustu YES Kummiportaaliin osoitteessa yeskummit.fi ja lue miksi vuoden YES Kummi Ville Mattila tekee koulu-yritysyhteistyötä.