Skip to main content
  Uutinen

Nyt nostetaan osaamista näkyviin! Tässä työkaluja avuksesi

By 31.8.2021 No Comments

YES-verkosto on mukana Osaaminen näkyviin -viikoilla 30.8.–12.9. Tahdomme kannustaa ja auttaa ihmisiä oivaltamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi. Tule mukaan!

Osaatko tunnistaa ja tunnustaa omaa ja muiden osaamista?

Osaamista kertyy monissa ympäristöissä, kuten työelämä, arki, harrastus, vapaa-aika, perhe-elämä, koulutus ja kurssit. Jokaisella on monenlaista osaamista, ja kun sen huomaa, löytää osaamiselleen käyttöä. Osaamisen tunnistaminen on tulevaisuuden yleissivistystä.

YES-verkosto on mukana Sitran, Kansalaisopistojen liitto KoL:in sekä Opintokeskus Siviksen suunnittelemilla Osaaminen näkyviin -viikoilla 30.8.–12.9. Viikkojen tarkoitus on auttaa suomalaisia tunnistamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi.

– Me YES-verkostossa olemme mielellämme kampanjassa mukana, sillä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on teema, joka on yrittäjyyskasvatuksen ytimessä. Kaikki lähtee omien vahvuuksien tunnistamisesta: Missä minä olen hyvä? Miten voin hyödyntää taitojani? Tämä koskee lasten ja nuorten lisäksi myös meitä aikuisia, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Lehtonen kertoo, että viime vuosina etenkin jatkuvan oppimisen teema sekä yrittäjämäisen osaamisen edistäminen on ollut YES-verkoston yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen ytimessä.

–Olemme laatineet yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemi -mallin, joka hahmottaa sitä, miten tulevaisuuden osaamista syntyy. Ekosysteemi on jatkuvan oppimisen järjestelmä, jossa oppimista tapahtuu myös formaalin koulutuksen ulkopuolella. Siinä koulutus ja elinkeinoelämä käyvät aktiivista vuoropuhelua ja toteuttavat yhteisiä toimenpiteitä, jolloin oppilaitoksista valmistuu aktiivisia ja yritteliäitä nuoria, jotka pärjäävät elämässä ja tulevassa työelämässä, Lehtonen kertoo.

Yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemi -malli on kantavana ajatuksena YES-verkoston valmennuksessa ja materiaaleissa. Jos tahdot edistää omaa ja muiden osaamisen tunnistamista, ota avuksesi seuraavat materiaalit!

YES-verkoston materiaaleja ja valmennuksia osaamisen tunnistamiseen

YES-kuntakäsikirja

Uudessa Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa! -kuntakäsikirjassa avataan YES-verkoston kehittämää yrittäjämäisen osaamisen mallia, jossa osaamista kertyy kaikkialla. Käsikirja auttaa ottamaan yrittäjyyskasvatuksen huomioon kunnan päätöksenteossa ja nostamaan yrittäjyyskasvatuksen osaksi kunnan kaikkia kehittämistoimenpiteitä.

Jos olet kunnan päätöksenteossa mukana, tsekkaa myös tämä tapahtuma: Yhdessä elinvoimaa! Kuntapäättäjän eväät yrittäjyyskasvatukseen 22.9.2021 kello 17.

Osaaminen esiin -koulutus opettajille

Tahdotko hyödyntää entistä paremmin työelämäyhteistyön oppimispotentiaalin? YES-verkoston, Talous ja nuoret TATin sekä Suomen Yrittäjien yhdessä kehittämä Osaaminen esiin! -koulutus valmiuksia opiskelijan oppimisprosessin tukemiseen sekä osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen laajenevissa oppimisympäristöissä. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti lukioiden opettajille, mutta siihen voivat osallistua myös muut aiheesta kiinnostuneet, kuten ammatillisen toisen asteen yhteisten aineiden opettajat.

Yrittäjyyden osaamismerkki

YES-verkosto on yhdessä Hämeenlinnan lyseon lukion ja Talous ja nuoret TATin kanssa kehittänyt digitaalisen yrittäjyyden osaamismerkin, jonka suorittamalla opiskelija voi osoittaa hallitsevansa erilaisia yrittäjyystaitoja. Osaamismerkin avulla opiskelija voi osoittaa esimerkiksi yrittäjyysopinnoista saatua osaamista, mutta se helpottaa myös etenkin koulun ulkopuolella hankitun yrittäjyysosaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Keväällä 2021 pilotoitu osaamismerkki on nyt kaikkien hyödynnettävissä.

YES Talk -podcast

YES Talk -podcastin jaksossa 2  Reetta Viinanen puhuu omien vahvuuksien löytämisen hyödyistä ja antaa työkaluja ja ajatusharjoituksia vahvuuksien löytämiseen. Viinanen rohkaisee määrittelemään itsensä tittelien sijaan omien taitojen ja tekemisen kautta. Kuuntele jakso täältä.

YES-valmennukset

Yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemin mallin mukainen ajattelu on lähtökohtana myös muissa YES-valmennuksissa. YES-verkosto tarjoaa valmennuksia opetushenkilöstölle, opetuksenjärjestäjille ja kunnille. Tutustu valmennuksiin ja tule mukaan!

Tutustu myös kampanjan materiaaleihin:

Verkkosivulle sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin on koottu vinkkejä ja materiaaleja osaamisen tunnistamiseen. Tutustu mm. seuraaviin:

Voit myös osallistua seuraaviin tapahtumiin:

Kampanjalla on myös oma Facebook-tapahtuma, jossa voit keskustella, ideoida ja kertoa muille kaikille avoimista tilaisuuksista ja sisällöistä.

Tule sinäkin mukaan auttamaan ihmisiä tunnistamaan omaa osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi! Voit nostaa asiaa esiin omissa viestintäkanavissa ja somessa sekä jakaa muiden sisältöjä ja osallistumalla julkiseen keskusteluun. Käytä tägiä #OsaaminenNäkyviin.