Skip to main content
Näkökulma

Toiminnanjohtajan terveiset: Yrittäjyyskasvatus on menossa hyvään suuntaan – kiitos kaikille verkostoyhteistyöstä!

By 28.6.2022 No Comments

Kesäloman kynnyksellä YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen luo katsauksen YES-verkoston toimintaan ja kiittää kaikkia mukana olevia.

Heinäkuu on ovella ja Suomen kesä parhaimmillaan. Oma kesälomanikin siintää jo näköpiirissä.

Ennen lomalle jäämistä on hyvä tuttuun tapaan hieman tarkastella kulunutta vuotta, ja sitä mitä olemme yhdessä YES-verkostossa tehneet.

Uusi strategiakautemme alkoi vuoden alusta. Strategiseksi tavoitteeksemme olemme asettaneet olla entistä osallistavampi yrittäjyyskasvattajien verkosto, joka yhdistää eri toimijat yrittäjyyskasvatuksen toteutukseen ja kehittämiseen.

Olen huomannut, että yhteisen keskustelun, tavoitteiden asettamisen ja toiminnan kautta on syntynyt vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatusta. Sitä yrittäjyyskasvatusta, joka tuottaa osaamista, hyvinvointia ja elinvoimaa.

Yksi loistava keino keskustelun käynnistämiseksi on ollut YES-pakka. Teimme digitaalisesta YES-pakasta fyysisen pelipakan. Olen ehtinyt kevään aikana pelata peliä useamman organisaation kanssa ja joka kerta olen yllättynyt siitä, millaisia tuloksia pelaamalla voi saada aikaan. Aina olemme löytäneet kehittämisen kohteet sekä niihin ratkaisut ja toimenpiteet. YES-pakka todellakin auttaa viemään asioita konkreettisesti eteenpäin.

Olemme asettaneet strategiseksi myös tavoitteeksi sen, että kunnissa ymmärretään yrittäjyyskasvatuksen moninaisuus.

Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjyyskasvatus ei ole yksittäisiä toimenpiteitä, eikä yrittäjyyskasvatus voi olla irrallaan paikallisesta toiminnasta ja kulttuurista.

Yrittäjyyskasvatus on sitä, että toimenpiteet ja keinot ovat sellaisia, jotka vastaavat paikallisiin tarpeisiin huomioiden toimintaympäristön ja tavat – ja mikä tärkeintä, erilaisten oppijoiden tarpeet.

Yrittäjyyskasvatus lähtee toimintakulttuurista ja sen kehittämisestä sellaiseksi, että se tukee yrittäjämäisen toiminnan rakentumista. ”Kannettu vesi ei kaivossa pysy” -sanonta päteekin myös yrittäjyyskasvatukseen. Ulkoa annetut ja muualta kopioidut valmiit toimintamallit jäävät ilman paikallista tarkastelua usein vaikuttavuudeltaan ohuiksi. Yrittäjyyskasvatusta ei voi kunnan sisälläkään toteuttaa vain yhdellä tavalla, oppijat ovat erilaisia ja heidän tapansa oppia ovat erilaisia.

Tämän vuoksi olemme verkostona halunneet entistä enemmän olla kuntien tukena yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä.

Kuntakäsikirjamme ja muut kuntakehittämisen työkalumme saivat jatkoa alkuvuodesta ilmestyneen yhteistyöoppaan tiimoilta. Suosittu kuntawebinaarisarjamme myös jatkui. Tulemme toteuttamaan kuntawebinaareja myös syksyllä ja luvassa on lisää materiaalia yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen. Julkaisemme ensi lukuvuonna myös uuden Yrittäjyyskasvatuksen työkirjan.

Strategiamme mukaisesti haluamme olla yrittäjyyskasvattajien oma verkosto, joka antaa tukea yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi.

Kevään tapasimme pääsääntöisesti verkossa, mutta marraskuussa pääsemme pitkästä aikaa risteilemään: Yrittäjyyden Ytimessä -tapahtuma tulee kokoamaan yrittäjyyskasvattajia eri puolilta Suomea vaihtamaan ajatuksia ja ideoita sekä oppimaan uutta.  Eri verkostomme jatkavat syksyllä myös toimintaansa ja tarjoavat mahdollisuuksia kohdata yrittäjyyskasvatuksen äärellä.

Paljon on taas tapahtunut ja kiitos siitä kuuluu sinulle YES-verkoston jäsen, kumppani, aluetoimija, YES Kummi tai muuten verkostossa mukana oleva. Olemme yhdessä tehneet hyvää työtä

Nyt on aika nauttia kesästä ja ladata akkuja tulevaa syksyä varten, sillä luvassa on kaikkien aikojen yrittäjyyskasvatussyksy.

Jos olet heinäkuussa Porissa, niin tervetuloa seuraamaan keskusteluamme Huti tuli! Miksi nuorten ja työelämän odotukset eivät kohtaa?

Toivotan sinulle rentouttavaa kesää!

 

Sanna

P.S. Olethan jo tilannut itsellesi meidän YES-uutiskirjeen? Tilaamalla sen ja seuraamalla somekanaviamme pysyt ajan tasalla yrittäjyyskasvatuksen tapahtumista ja uutisista.

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä- ja oppimisverkoston, YES-verkoston toiminnanjohtaja ja verkostojohtamisen raudanluja ammattilainen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan.

Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.