Skip to main content
  Uutinen

Viime vuonna Ysimittariin vastasi yli 11 000 ysiluokkalaista, päästäänkö tänä vuonna suurempaan lukuun?

By 18.10.2021 2 joulukuun, 2021 No Comments

Nuorten yrittäjyysasenteita selvittävän Ysimittari-tutkimuksen toinen kyselykierros lähtee yläkouluille 3.11. Tutkijat toivovat koulujen apua mahdollisimman suuren vastaajamäärän saamiseksi.

Viime vuonna käynnistynyt, ainutlaatuisen laaja Ysimittari-tutkimus selvittää nuorten käsityksiä ja mielikuvia yrittäjyydestä.

Oppilailta kysytään muun muassa, voisivatko he nähdä toimivansa yrittäjänä tulevaisuudessa tai kokevatko he saaneensa riittävästi tietoa yrittäjyydestä koulussa.

Tutkimus on suunnattu yhdeksännen vuosiluokan oppilaille ja se toteutetaan kolmena perättäisenä vuotena. Ensimmäisen kerran kyselyyn vastasivat ysiluokkalaiset syksyn 2020 aikana, ja alustavia tuloksia on jo saatu.

Tänä syksynä käynnistyy tutkimuksen toinen kierros nykyisille ysiluokkalaisille. Kysely lähetetään yläkouluille 3.11.2021.

– On todella tärkeää, että yläkoulut aktivoituvat myös tänä vuonna ja antavat ysiluokkalaisille mahdollisuuden vastata kyselyyn. Vastaaminen vie vain noin kymmenen minuuttia, ja halutessaan sen yhteyteen voi oppitunnille ideoida myös muuta yrittäjyysaiheista  toimintaa, sanoo tutkija Anu Raappana Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta LUTista.

Raappana korostaa, että vastauksia toivotaan aivan kaikilta ysiluokkalaisilta – sekä niistä kouluista jotka viime vuonna osallistuivat kyselyyn että niiltä, joilta kysely meni ohi tai vastaamiseen ei ehditty järjestää aikaa.

– Ensimmäisellä kierroksella viime vuonna vastaajia oli 11 433, ja tahdonkin kiittää kaikkia vastanneita ysejä sekä opettajia, opoja ja rehtoreita, jotka mahdollistivat tämän toteutumisen. Tänä vuonna tavoitteena on vähintään sama määrä vastauksia, mutta totta kai olisi huikeaa, jos saisimme yli 15 000 vastausta, Raappana sanoo.

Kysely lähtee Opetushallitukselta yläkouluille siihen koulun viralliseen sähköpostiosoitteeseen, joka on Opetushallitukselle ilmoitettu. Koulut voivat päättää itsenäisesti kyselyn toteutuksesta. Kyselyyn voi vastata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Vastaaja voi myös itse valita haluaako vastata kyselyyn suomeksi, ruotsiksi vai englanniksi.

Mikäli viesti ei ole oppilaitosta tavoittanut, voi osoitteesta ysimittari@lut.fi kysyä vastauslinkkiä ja tarkempia ohjeita.

Ideoita oppitunnille

Ysimittari-kyselyyn vastaamiseen menee vain noin kymmenen minuuttia. Toteuta oppitunnilla lisäksi joku seuraavista YES-verkoston materiaaleista:

Ysimittari-tutkimuksessa selvitetään muun muassa sitä, mikä mielikuva yrittäjyydestä nuorille on syntynyt ja minkälaisia yrittäjyysvalmiuksia he kokevat omaksuneensa peruskoulun aikana. Kyseessä on maailmanlaajuisestikin ennätyslaaja tutkimus, jossa kerätään vastaukset kolmelta peräkkäiseltä ikäluokalta heidän ollessaan yhdeksännellä luokalla.

Ysimittari-tutkimushankkeen rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö ja sen toteuttaa LUT-yliopisto yhdessä YES-verkoston, Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Nuori yrittäjyys ry:n kanssa.