Skip to main content

YRITYSKASVATUKSEN STRATEGIAT

YES-aluetoimistot osallistuvat ja paikoin käynnistävät ja koordinoivat maakunnallisia yrittäjyyskasvatuksen strategiaprosesseja.

Strategioiden ja kehittämissuunnitelmien tavoitteena on kuvata alueellinen tai paikallinen yrittäjyyskasvatus ja sen tavoitteet sekä luoda tapoja yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseksi. Yhteinen maakunnallinen strategia helpottaa yrittäjyyskasvatuksen kehittämistä niin, että siitä tulee osa opetuksen arkea jokaisessa koulussa.

Yrittäjyyskasvatus on olennaisesti tapa tehdä yhteistyötä. Strategiatyö kokoaa yhteen kuntapäättäjiä, virkamiehiä kuten sivistystoimenjohtoa sekä kaupunginjohtoa, paikallisia yrittäjiä ja yrittäjäyhdistysten edustajia sekä oppilaitosten edustajia eri kouluasteilta. Kun strategiaa on tehty yhdessä, saadaan sen toteuttamiseen sitoutetuksi sekä oppilaitokset että kunnan johto.

Maakunnallinen yrittäjyyskasvatusstrategia on saatu jo Pohjois-Pohjanmaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kaakkois-Suomeen, Kainuuseen, Lappiin ja Etelä-Savoon.

Monet maakunnat ovat jo uusintakierroksella: Satakuntaan on valmistunut järjestyksessä kolmas maakunnallinen strategia, ja myös Pohjois-Pohjamaan strategia uudistettiin vuonna 2023.

YES on kerännyt strategioita Materiaalit-sivulle. Tutustu strategioihin täältä.

Lisäksi Suomessa on jo useita seutukunta- tai kuntakohtaisia yrittäjyyskasvatuksen strategioita tai kehittämissuunnitelmia.

Lue YES-uutisia maakunnallisista yrittäjyyskasvatuksen strategioista:

26.9.2023: Yrittäjyyskasvatus tarvitsee suunnitelmallisuutta ja verkostoja – näin Satakunta näyttää mallia uudella strategiallaan
12.9.2023: Lappi on jo yhdeksäs maakunta, jonne on saatu yrittäjyyskasvatuksen maakunnallinen strategia
17.4.2023: Yrittäjyyskasvatus ei saa olla vain harvojen herkku – maakunnallisella strategiatyöllä varmistetaan yrittäjyyskasvatuksen kattavuus ja jatkuvuus
16.8.2022: Yrittäjyyskasvatuksessa nuorta kannustetaan löytämään omat vahvuutensa – sama koskee myös kuntia, uskotaan Etelä-Savossa
22.2.2021: Satakuntaan saatiin uusi yrittäjyyskasvatusstrategia
20.4.2020: YES Etelä-Savo rakentaa joka kuntaan omaa yrittäjyyskasvatuksen polkua
23.2.2016: Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategia luo yhdessä tekemisen kulttuuria
17.9.2015: Maakunnallisia strategioita pian seitsemän: Pohjois-Pohjanmaa liittyy joukkoon
18.5.2015: Yhteistyöllä yrittäjyyskasvatuksen strategia myös Etelä-Savoon
1.4.2015: Kaakkoon kasvaa yrittäjyyden ekosysteemi
6.2.2015: Strategia ja miten se jalkautetaan
15.12.2014: Helsingin yrittäjyyskasvatuksen ohjelma julkaistiin
10.10.2014: Päijät-Hämeeseen saatiin yrittäjyyskasvatuksen strategia
12.9.2013: Varsinais-Suomen yrittäjyyskasvatuksen strategia valmistui